Karabuğday üretimi ile ilgili Silivri Belediyesi Ziyaretii
Gün geçmesin ki karabuğday tüketiminin yeni faydaları tespit edilmesin, tüketimini tavsiye eden yeni bir kaç uzman televizyona çıkmasın!
Sadece insan sağlığına değil, yetiştirildiği tarım arazisinin de performansına etki eden, hatta o bölgede gerçekleştirilen bal üretiminin kalitesini arttıran, üreticisinin emeğinin karşılığını tam veren ve bunun gibi sayabileceğimiz bir çok fayda.
Hal böyle olunca karabuğday tecrübemizi arttırmak için sürekli hareket halindeyiz. Son olarak üretimine fahri danışmanlık yaptığım karabuğday ekmeğine olan tüketici teveccühü azmimizi bir kat daha arttırdı. Bu gün İstanbul'un güzide ilçesi Silivri'deydik.
T.C. Silivri Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürü Ömer Sebahattin ÇETİN Bey'in konuğu olduk.
Ziyaret içeriğine geçmeden zarif kabulü için Ömer Bey'e, donanımı ile bizi etkileyen Ziraat Mühendisimize teşekkür ederiz. Ziyaretin anısına bir fotoğraf.
Silivri'de Karabuğday Üretimi
Malum, bir toprak İstanbul sınırlarındaysa genel kaderi betonlaşmadır. Beylikdüzü ve Büyükçekmece'yi aşan müteahit akını Silivriye'de ulaşmış.
Silivri'nin bir çok köyü tarım ile geçinmekte. Kimyasal ilaçlar ve genetiği ile oynanmış tohumlar kullanılmaya başladıktan sonra tarımında durumu malüm. Bitkisel üretimden istediğini alamayan çiftçi hemen "kaç daire verirler?" hesabına girmiş.
Bunu gözlemleyen belediye "Çiftçinin karlı bir şekilde çiftçiliğine devam edebileceği bir bitkisel üretim metodu" üzerine kafa yormuş. Kendilerini tebrik etmekten kendimi alamadığım nokta da tam burası. Karabuğdayı keşfetmişler.
İklim uyumu sözkonusu, bölgede arıcılk ta olunca bir taşla neredeyse kuş sürüsü...
Aromatik Bitki Yetiştiriciliğinde uyguladıkları bir önceki proje de başarılı olup deneyim de kazanmışlar. Çiftçi eğitim programları ve belediye imkanları ölçüsünde destek sözkonusu.
Öyle uygulanabilir bir proje ortaya çıkmış ki dinlerken ilk aklıma gelen Silivriye "yaşamanın güzel olduğu şehre" taşınmak oldu.
Karabuğday üretimi, unlaştırması, satışı ve türev ürünler eldesi sohbet kapsamındaydı. Hangi aşamasına ne kadar destek verebileceğimizi zaman gösterecek lakin içinde olunması gereken, sosyal sorumluluk yönüde olan bir proje. Bu projenin birde Organik Tarım kapsamında gerçekleştirildiğini hayal edin...
Son dönemde çığ gibi artan çölyak rahatsızlığı yaşayanlar sadece glutensiz ürünler tüketebiliyor. Erken dönemde gluten rejimine sadık kalanlar eski sağlıklarına geri kavuşabiliyor. İleri evreleri tehlikeli olan bir durum.
Bu insanların tüketebileceği karabuğday neden Rusya'dan, Ukrayna'dan ve Japonya'dan gelsin? Silivri'de üretilsin, yerli olsun, daha ucuz olsun. Sadece uluslararası nakliye ücreti devreden çıksa karabuğdayın fiyatı ciddi şekilde düşer. Bu da bu ürüne mahkum olanlar için kolaylık olur.
Silivri'li çiftçi kazanır, Silivri kazanır, İstanbul kazanır, Türkiye kazanır, hepimiz kazanırız.